ПОЧЕТНА

ИЗДАЊА
БЛОГ
О НАМА
КОНТАКТПОЧЕТНА

ИЗДАЊА
БЛОГ
О НАМА
КОНТАКТВиле и змајеви нису напросто нестали. Они су ишчезли.

То подразумева несклад између света какав јесте и какав је био, или какав би могао да буде, раскорак између садашњости, с једне стране, и прошлости, или будућности, с друге. Они који се нађу у том раскораку осуђени су на неминовну пропаст, јер – како нас непрестано уче – треба живети садашњи тренутак. А уистину, свет је саздан од сећања и надања, од прошлости и будућности. Садашњости нема, она је нестварна, она је зев, рез у ткиву живота, она је мук и тишина која треба да нагласи претходни и наговести следећи трен.

Кад се нестварна садашњост протегне она постаје ништавило и тада се јавља чежња.

У једном речнику ишчезнути је нестајати тјелесно због душевне боли, нестајати од жеље.

Каква је то бол, каква жеља, нагнала виле и змајеве да ишчезну? И шта је то што нас тера да мислимо о њима, да чезнемо за њиховим присуством?

Виле и змајеви нису нестали! Они су ишчезли услед стравичне боли, сагорели су у чежњи. Готово изнебуха обрели су се у свету коме више нису били потребни, коме су били само на сметњи, као лоша савест, свету ситном и шићарџијском, бучном и блебетавом, растороканом, обасјаном бестидним светлом, свету неспремном за тајне и велика дела, протегнутом у вечном сада. Подвизи, тајанства, сенке и заноси остављени су, у том свету, махнитима, онима с ума сишавшим. Као и мрачне стране.

Још само лудаци осете замах заборављеног крила и образе и чело им дотакне ноћни ветар. Они виде како из таме израњају рогови јелена и бледо вилинско лице, под оглављем, полуотворених усана. Те усне им нешто шапућу, али они не знају шта.

Ми слутимо да је свет нешто друго, много топлије, присније и слободније од овог јада који нам се нуди, у којем скапавамо. Чежња за вилама и змајевима жеља је за тајном и слободом.


Ишчезли


Година издања: 2013

Формат: 28x19

Број страна: 128

Повез: тврд

Штампа: пун колор

Писмо: ћирилица


Ишчезли PDF

Илустратори

Како купити?